Folytatódik a G7 hasábjain a kis-és középvállalkozások sajátos digitalizációját és annak versenyképességre gyakorolt hatását vizsgáló cikk-sorozatom. A legújabb Digiméter adatok alapján úgy tűnik, hogy a cégek idehaza a megszokások mentén, mintegy “kockás füzetként” használják az eszközöket, megragadnak az e-mailnél, a csatolt file-oknál és a weboldalnál - videós meeting és csetelés, felhő alapú kollaboratív dokumentum szerkesztés és Google cégem vagy webáruház alkalmazása helyett. Minderre a “buta cső” hasonlatot használom a cikkben, amit az internet infrastruktúra világából ismerhetünk.

A részletes gondolatmenet a G7 oldalán olvasható.

--

--

A Digiméter elég sokoldalú kutatási sorozat, így lehetséges volt a segítségével ötvözni azt a két területet, amivel a 2022-es évben a legtöbbet foglalkoztam: a KKV digitalizációt és az e-kereskedelmet.

Az írásom a Kosárérték hasábjain érhető el, rövid kedvcsináló az íráshoz: a hat mért dimenzió közül az online értékesítés és marketing a legfejletlenebb idehaza, ami egyúttal azt is jelenti, hogy itt lehet a leggyorsabb előrehaladást elérni a versenytársakhoz képest. Bővebben az adatokról és a főbb konklúziókról:

https://kosarertek.hu/piac/digimeter-volna-meg-hova-fejlodni-online-ertekesitesben/

--

--

Tegnap került ki az Ikomm második podcastja a Spotify-ra, amely elsősorban az FMCG terület e-kereskedelmi trendjeivel, helyzetével, várható jövőjével foglalkozott. A beszélgetés Nagy Sándor vezette, aki 20+ éve aktív a területen (GRoby korábbi vezetője, Ecommerce Hungary ex-elnök). Beszélgetőtársak voltak rajtam kívül Gyenge András (SPAR Magyarország, Head of E-commerce) és Ivák Tamás (Petissimo, E-kereskedelmi üzletágvezető). Pörgős kis beszélgetést sikerült összehozni, ha érdekel a terület, érdemes meghallgatni! Én reggelizés, mosogatás, vezetés vagy teregetés közben szeretek igazán podcastot hallgatni, így minden nap jut időm valami érdekesre.

A podcast itt érhető el a Spotify-on: https://open.spotify.com/episode/3AhcCMLUKKwThhCB2vDdKo?si=_BEs1lQJSbqkYqlL-azlIA&nd=1

de gondolom más platformra is kikerül majd. Az Ikomm oldalát itt éritek el a korábbi adásokkal: http://dev.ikomm.hu/category/podcast/

Novemberben a gyógyszerkereskedelem hazai helyzetéről tervezünk beszélgetni.

--

--

Robert Pinter

Szociológus-politológus, a Corvinus Egyetem adjunktusa. Információs társadalom kutató, MI és e-kereskedelem szakértő